Carpaal tunnel syndroom (CTS)


Wat is een carpaaltunnel syndroom (CTS)?

Carpaal tunnel syndroom openbaart zich door een reeks vergelijkbare symptomen. De waarschuwingssignalen zijn pijn (soms heel hevig), gevoelloosheid, stijfheid, een tintelend of branderig gevoel, verlies van kracht in handen en vingers, maar ook slapeloosheid door het veroorzaakte ongemak. Als u deze klachten herkent neem dan contact met ons op. Wij kunnen dan beoordelen of u carpaal tunnel syndroom heeft. Als dit is vastgesteld, kunnen wij u verder behandelen, wij beschikken over een Phystrac apparaat, waarmee wij uw klachten kunnen behandelen. De Phystrac is een tractieapparaat, dat speciaal is ontwikkeld voor de behandeling van patiënten met carpaal tunnel syndroom. In de meeste gevallen is deze behandeling zeer effectief.

Een carpaal tunnel syndroom (CTS) wordt meestal veroorzaakt door druk op de mediaan zenuw, net boven het polsgewricht. De carpaaltunnel is de naam van het gebied waar de carpaalbeenderen (polsbotjes), de transverse carpaal gewrichtsband (die de buitenste carpalen bijeenhoudt), de mediaanzenuw en de pezen, waarmee de vingers en hand bewogen worden. De druk op de mediaanzenuw kan veroorzaakt worden door letsel (door b.v. plotseling buigen van het gewricht), of door aanhoudende belasting bij werkzaamheden zoals typen, toetsen aanslaan, hakken, hameren, of drukken.

Bij gevorderde gevallen van CTS was tot nu toe een chirurgische ingreep vaak de enige uitweg. Hoewel operatieve behandeling veelal verlichting van de symptomen geeft, komt het helaas in veel gevallen voor dat de functie van de hand niet meer volledig terugkomt. Gelukkig bestaat er nu een minder radicale therapie, kortweg Phystrac-behandeling genoemd. De ervaring is dat een vrij hoog percentage patiënten meestal na 12 á 14 behandelingen met het PHYSTRAC tractieapparaat klachtenvrij is en blijft, inclusief patiënten, die in een eerder stadium, zonder resultaat, operatief zijn geholpen. De behandeling wordt door een fysiotherapeut verricht. Het is dus een fysiotherapeutische behandeling.

Werking PHYSTRAC apparaat

De Phystrac is een mechanisch werkend tractieapparaat. Het apparaat geeft via een band om de pols, tractie aan de onderarm. De onderarm en de elleboog worden met fixatiebanden op de juiste plaats gehouden. De tractie aan de onderarm wordt gegeven via de band om de pols, die bevestigd is aan een aandrijf- mechanisme. Dit zorgt voor een gecontroleerde tractie van de onderarm en pols waardoor structuren, spieren en ligamenten, die betrokken zijn bij het in stand houden van de klachten (Carpaaltunnel syndroom), gaan ontspannen.

Dit is vergelijkbaar met de processen, die tijdens manuele tractie plaats vinden. Het voordeel boven manuele tractie is de herhaalbare, exactere dosering. Door deze behandeling geeft het carpaalligament minder druk op de structuren in de carpaal tunnel en vermindert zo ook inklemmming van de nervus medianus. Dit is de zenuw, die afgeklemd wordt bij CTS. Klinische ervaring heeft uitgewezen, dat bij milde gevallen tien tot twaalf behandelingen voldoende zijn om de klachten op te heffen. Bij ernstiger gevallen zijn meer behandelingen nodig. Het verdient overigens aanbeveling, dat uw arts u eerst neurologisch laat onderzoeken. Empirische testen en evaluatie hebben uitgewezen, dat de Phystrac eenvoudig is toe te passen en in veel gevallen zeer effectief is.

Heb ik CTS?

Patiënten, die lijden aan CTS hebben vaak de volgende klachten:

+   Nachtelijke, pijnlijke, vaak brandende gewaarwordingen aan de middelvinger en aan de buigzijde van de eerste drie vingers en het aangrenzende huidgebied.
+   Gevoelsstoringen in uw hand.
+   Moeite met precieze kleine bewegingen met de hand, voornamelijk met de eerste drie vingers.
+   Last van krachteloosheid in uw hand.

Vergoeding
De behandeling wordt geheel of gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekeraar, afhankelijk van uw verzekeringspakket.